اصول مدیریت سرپرست کارگاه
مجموعه ی اصول وقواعدفنی،که باید درطراحی،اجراء،محاسبه ونگهداری ساختمان در راستای تامین ایمنی وحفظ سرمایه های ملّی رعایت شود را اصول سرپرستی کارگاهی می گویند.
در ادامه به بررسی اصول و قواعد سرپرستی کارگاهی می پردازیم.
اصول سرپرستی کارگاه
مدیریت تشکیلات کارگاهی مراحل و عناصر ساخت،شامل: کارفرما، پیمانکار،مشاور،مهندس ناظرو..هر یک به شکلی،متعهد به انجام کاری می شوند تایک پروژه به نحومطلوب به سرانجام برسد.هدف کیان تراز کمک به همراهان گرامی جهت مدیریت اصول سرپرستی کارگاهی می باشد.
تشکیلات کارگاهی
دفترمهندسی:محل انجام خدمات مهندسی که طبق آئین نامه ی اجرایی قانون نظام مهندسی،مجوزی برای فعالیت وکنترل برساختمان دارند.
شخص حقیقی:مهندسان دارای پروانه ی اشتغال به مهندسی،کاردان های فنی و معماران تجربی که دارای پروانه ی اشتغال به کار کاردانی یا تجربی باشند.
شخص حقوقی:شرکت ها،موسساتی که برای انجام خدمات مهندسی،دارای پروانه ی معتبرِ اشتغال به کارمهندسی ازسوی وزارت مسکن وشهرسازی می باشند.
مقررات ملی ساختمان:مجموعه ی اصول و قواعد فنی، که باید در طراحی،اجراء،محاسبه،بهره برداری ساختمان در راستای تامین ایمنی، بهداشت، بهره وری مناسب، صرفه جویی در انرژی و حفظ سرمایه های ملّی رعایت شود.
پیمان:قرارداد اجرایی ساختمان به نحوی که توافق دوطرف رابطه ی جدیدی رابوجود می آورد و اعم ازاینکه به صورت عادی یارسمی تنظیم شده باشدوحکم سند رادارد.
در اصول سرپرستی کارگاهی باید دانست که مشخصات ونشانی کامل طرفین،موضوع پیمان،مبلغ پیمان، مدت پیمان و.. بایدضمیمه ی پیمان گردد.
اصول کلی قرارداد عبارتند از:
شرایط عمومی پیمان:شرایطی که درتمامی قراردادهای اجرایی ساختمان،بین صاحب کار ومجری ساختمان منعقد می گردد وبایدمورد رعایت طرفین قرارگیرد.
شرایط خصوصی پیمان:شرایطی که هرساختمان باتوجه به وضعیت،موقعیت وماهیت خود دارا می باشد،شرایط خصوصی هیچ گاه نمی تواند شرایط عمومی پیمان را نقض کند.
مدیران اجرایی کارگاه
کارفرما:شخص حقیقی یاحقوقی که یک طرف امضاء کننده ی قرارداد است وعملیات موضوع پیمان را بر اساس اسناد ومدارک پیمان به پیمانکار،مهندس مشاور ومهندس ناظر واگذار می کند.
پیمانکار:شخص حقیقی یاحقوقی که صلاحیت انجام تمام یا بخشی ازکارهای اجرایی را دارد وبرای آن، با وی قرارداد منعقدشده است.
مهندس ناظر:شخصی دارای پروانه ی اشتغال با صلاحیت نظارت بر ساختمان، که به پیمانکار معرفی می شود و بر اجرای صحیح عملیات ساختمانی به لحاظ انطباق با مشخصات ذکر شده نظارت می نماید.
رئیس کارگاه:شخصی دارای تخصص وتجربه ی لازم که پیمانکار او را به مهندس مشاور معرفی می کند تا اجرای موضوع پیمان رادرکارگاه سرپرستی کند.
کارگاه : محل یا محل هایی که عملیات موضوع پیمان در آن اجراء می شود. کارگاه هایی که برای ساخت قطعات و تجهیزات مورد استفاده قرار میگیرند جزو کارگاه به شمار نمی آیند.
ابزار و منابع کارگاه
تجهیز کارگاه : تجهیزات و تدارکاتی که برای انجام عملیات ساختمانی به طور موقت ایجاد می گردد.
برچیدن کارگاه:عبارتند از:جمع آوری تجهیزات،تاسیسات،ساختمان های موقت وخارج کردن کلیه ی مواد زائد از کارگاه وهمچنین تسطیح کردن محل مذکور.
مصالح : عبارت است از مواد وکالاهایی که درعملیات موضوع پیمان مصرف یا نصب شده و در کار باقی می ماند.
مصالح و تجهیزات پای کار:مصالحی که با توجه به مدارک پیمان،برای اجرای پیمان،توسط پیمانکار تهیه شده، و در محلی در کارگاه، انبار شده وحفاظت می گردد.
مدت پیمان:مدت زمانی که با توافق کارفرما وپیمانکاردرقرارداد مشخص شده وتغیرات احتمالی آن درشرایط خصوصی پیمان قید می گردد.
تعدیل : یعنی پرداخت نرخ تورم به پیمانکار.
انواع مناقصه
- مناقصه ی عمومی یا باز (از طریق درج آگهی)
- مناقصه ی محدود یا بسته (از طریق ارسال دعوت نامه)
اسناد مناقصه
در اصول سرپرستی کارگاهی باید با موارد زیر آشنایی داشته باشیم
- فرم پیشنهادی
- شرایط مناقصه
- شرایط عمومی و خصوصی پیمان
- نقشه های اجرایی
- مشخصات فنی و عمومی
- دفترچه ی پیمان
- فهرست بها و مقادیر کار
گردآورنده : زهرا فرزین
دیدگاهتان را بنویسید